NOVO SVITANJE je grupa osnovana 2003 godine.

 

         Bavi se stvaranjem i izvođenjem (autorska djela i obrade)  popularne duhovne pop rock glazbe, gospela, kao i obrada poznatih hrvatskih duhovnih pjesama (npr. na posljednje objavljenom albumu "Već se bliži vrijeme blago", nalaze se obrade pjesama iz službenog crkvenog kantuala – kako volimo reći – adventske pjesme "u novom ruhu").

         Još jedan, ne manje važan aspekt djelovanja grupe je glazbeno animiranje nedjeljnih misa, te stvaranje i izvođenje pjesama prilagođenih mladima, koje su vezane uz liturgiju.

 

         Iako, kao grupa NS djeluje samostalno, ipak je vrlo povezana s franjevcima konventualcima sa Svetoga Duha s kojima usko surađuje na mnogim poljima.

 

         Uz mnoštvo samostalnih koncerata (kako u crkvama, tako i raznim diskotekama, kazalištima, te otvorenim prostorima – trgovi i sl.), gotovo da ne postoji festival duhovne glazbe u Hrvatskoj na kojem grupa nije nastupila (Kristfest - Osijek, BonoFest – Vukovar, Uskrsfest – Zagreb, PapaFest – Solin, Krapinafest, CroSacro na HKRu, MarijaFest – Molve, MarijaFest – Ptujska Gora – Slovenija, Stepinčeve note - Koprivnica, Duga – Ludbreg, „Hodočašće u došašće" – Pakrac, Stepinacfest – Kőln, Račefest – Rače – Slovenija, ..., Špancir fest – Varaždin, Advent u srcu Zagreba).

 

Objavili smo nosače zvuka „Već se bliži vrijeme blago“, te „Put do srca“, a pod imenom Electro Spiritus (pod kojim smo radili od 1985. do 2003.) nosače zvuka  „Očev dom“, „Moli za nas sveti Ante“ i „Hosana Tebi“.

 

Članovi grupe Novo Svitanje: 

I za kraj, neka razmišljanja...

 

         Našu vjeru doživljavamo kao radosnu vijest, stoga su i naše pjesme odraz takvog razmišljanja i življenja. Pune su 'nepopravljivog' optimizma.

         'Borimo se' protiv svakog oblika 'stišavanja' Božje riječi, jako volimo svirati s kompletnom postavom benda, te sa mnogo proizvedenih decibela...

         Iako su po svojoj prirodi mnogo tiši, volimo i unplugged nastupe, kojih je u posljednje vrijeme mnogo, uglavnom zbog akustike prostora u kojima kompletna postava benda s bubnjem ne prolazi. U tim nastupima uživamo u još više istaknutim višeglasjima, u jedva čujnim alikvotama složenih harmonija i sl...

         Svakako, bavimo se duhovnom glazbom, dajemo sve od sebe, te se nadamo da na svoj način dajemo pozitivan doprinos i glazbi i duhovnosti na ovim našim prostorima i u ovom našem vremenu.

 

Novo Svitanje